onsdag den 11. februar 2009

Ritualer - et pudsigt ord.

Et gentaget ritual kan være en fornøjelse eller ufornøjelse i sig selv. –Artikel.

Ritualer kan udføres gruppevis eller af samfund generelt. Ritualer kan også udføres af det enkelte menneske selv. En gentaget adfærd er derfor også et ritual, hvis mennesket er bevidst om dette. At udføre ritualer har altid været en del af menneskers liv, uanset om de er bevidste om det eller ej. Man kan sige, at ritualet er blevet til en slags prægning for mennesket, hvis ritualet udføres ofte.

Der er næsten ingen grænser for hvilke handlinger, der kan indgå i et menneskes ritualer. Lad os tage et eksempel, som et afsluttende aftenritual, før det menneskelige individ kravler i seng. En kropslig klat-vask her og der. Børste tænder. WC-rens i lokummet. Ligge nøgen eller med nattøj på. Sovepillen, for folk der trænger til det. Og så kravle ned under dynen i sengen.

Nogle mennesker læser. Nogle sover med det samme. Nogle føler, at de er vågen det meste af natten. Nogle igen er oppe at tisse hver nat. Nogle tænker gode tanker, mens andre tænker dårlige tanker. Sålededes kan et gentaget ritual være en fornøjelse eller ufornøjelse i sig selv, for det afsluttende aftenritual.

Ritualer har forskellige formål og er ikke begrænset til religion eller overtro alene. Eller sociale ritualer eller broderskaber. For eksempel kan varierende håndtryk for hilsener eller afsked med personer være et ritual, i måden individet viser sin hilsen på. Se mere på:

Gør tingene til ritualer. Der er 1001 nats ritualer for alt mellem himmel og jord. Hvilke ritualer har du? –Artikel.

Ingen kommentarer: